Sposób przygotowania
Gruszki obieramy, kroimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Do rondelka wlewamy wodę (ok. 1 litra), dodajemy cukier, i goździki. Wanilię przecinamy wzdłuż, wycinamy ziarenka i razem ze skórkami dodajemy do wody. Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu zmniejszamy płomień i dodajemy gruszki. Gotujemy do czasu aż lekko zmiękną. Wyciągamy z syropu i studzimy. W jednej szklance mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy, drugą szklankę mleka zagotowujemy. Dolewamy powoli ziemne mleko z mąką i ciągle mieszamy aż całość ponownie się zagotuje. Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru najlepiej w szklanej misce, jak masa zrobi się jaśniejsza i dobrze się napuszy powoli dolewamy ciepłe mleko ciągle miksując. Przestawiamy miskę na rondelek z gotującą się wodą i ucieramy masę jajeczną aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy do niej cynamon i dokładnie mieszamy. Do pucharków wkładamy gruszki i zalewamy je sosem, gruszki można pokroić drobniej lub wykorzystać połówki owoców. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy posypane kakao lub startą czekoladą.
Smacznego!